Making winamp output into 5.1

  • Page

    of 1

    Previous Next
  • sephy 22 Aug 2005 20:13:40 4,036 posts
    Registered 11 years ago
    Right, I'm trying to output my mp3's via my 5.1 setup (Creative labs Inspire 5.1 decoder)

    On its own winamp only outputs a stereo source into a one speaker of my 5.1 kit. I used to have it set up for outputting into Left and Right as well but can't get it going (using a plug in).

    Anyone managed to do this?
    Because my pc is orintated dirrently then my tv, I need to be able to adjust what comes out each speaker (so I can force Left down the rear left and rear right for instance), but even doing this I am getting no joy. It's still all coming through one speaker :/
  • silentbob 22 Aug 2005 20:15:00 28,947 posts
    Seen 1 day ago
    Registered 12 years ago
    What format is the original audio in?

    VR News: www.roadtovr.com -- Follow us on Twitter.

  • sephy 22 Aug 2005 20:16:13 4,036 posts
    Registered 11 years ago
    regular stereo mp3
  • Dirtbox 22 Aug 2005 20:18:08 77,454 posts
    Seen 16 minutes ago
    Registered 12 years ago
    You might have some software that comes with your sound card driver that'll let you apply some environment effects, but other than that, have a trawl through the winamp plugins.

    Edited by Dirtbox at 20:19:49 22-08-2005

    +1 / Like / Tweet this post

  • silentbob 22 Aug 2005 20:19:12 28,947 posts
    Seen 1 day ago
    Registered 12 years ago
    sephy wrote:
    regular stereo mp3
    Can you not force your decode to stereo only? What about some pseudo matrix modes (HALL, CONCERT etc.)?

    Edited by silentbob at 20:20:53 22-08-2005

    VR News: www.roadtovr.com -- Follow us on Twitter.

  • sephy 22 Aug 2005 20:19:27 4,036 posts
    Registered 11 years ago
    I have nvidia software but its not helping. If anything it made it worse

    Already trawled through winamp plugins, which is how I came across the one i used before again
  • Dirtbox 22 Aug 2005 20:19:45 77,454 posts
    Seen 16 minutes ago
    Registered 12 years ago
    Or you could click the first link on google here.

    +1 / Like / Tweet this post

  • [maven] 22 Aug 2005 20:21:47 5,148 posts
    Seen 4 hours ago
    Registered 10 years ago
    Or set Winamp to use WaveOut (instead of DirectSound) which (at least with the Soundblaster Live I once had) at leasts uses 4 channels.
  • sephy 22 Aug 2005 20:26:44 4,036 posts
    Registered 11 years ago
    Dirtbox wrote:
    Or you could click the first link on google here.
    The more sophisticated version is the one I downloaded in the first place :p

    Mave - not making a blind bit of difference. it's stillpushing everything into the same speaker
  • sephy 22 Aug 2005 20:37:24 4,036 posts
    Registered 11 years ago
    and i think i see the issue....

    would I be right in thinking that the line in port on my decoder will only take a 2 channel signal?

    The optical and co-ax are taken up (xbox/ps2 +dvd) so I just plugged it into the free line out. I have a optical splitter, just need a 2nd cable
  • OptimusPube 21 Nov 2013 06:24:10 2,907 posts
    Seen 4 hours ago
    Registered 2 years ago
    Winamp to cease on 20th December. :(

    Link

    You better watch out.
    You better beware.
    Albert said E=MC²

  • X201 21 Nov 2013 06:50:39 15,124 posts
    Seen 3 hours ago
    Registered 8 years ago
    :-(
  • Fake_Blood 21 Nov 2013 08:28:52 4,050 posts
    Seen 3 hours ago
    Registered 5 years ago
    But what about the llamas?
  • MrTomFTW Moderator 21 Nov 2013 09:12:44 37,300 posts
    Seen 3 hours ago
    Registered 11 years ago
    They will no longer have their arses whipped.

    Follow me on Twitter: @MrTom
    Voted by the community "Best mod" 2011, 2012 and 2013.

  • craigy Staff 21 Nov 2013 09:13:14 7,492 posts
    Seen 4 hours ago
    Registered 8 years ago
    Noooo :(
  • Page

    of 1

    Previous Next
Log in or register to reply